ICCF logo ICCF Holland - help kinderen in Uganda English
Nederlands
   

Nieuws uit Kibaale

            Index met ouder nieuws

Mei 2007

Bram Moolenaar, penningmeester van ICCF Holland, bezocht het Kibaale Children's Centre in mei 2007. Dit is zijn verslag.

Klik op de foto's hieronder om een grotere versie te zien. Nog meer foto's zijn hier te vinden en nog meer op Picasa.

Broken down kitchen

De afgebroken keuken in de voorgrond, de nieuwe in de achtergrond

In the new kitchen

Kookplaats in de nieuwe keuken
           

Geen nieuws is goed nieuws

Ik heb het project de afgelopen jaren regelmatig bezocht. Mede daardoor was het dit keer redelijk voorspelbaar. En dat is goed nieuws! Want het betekent dat het project stabiel is en jaren lang heel veel kinderen in Kibaale helpt. Dat is best wel bijzonder voor een project dat nu al bijna twintig jaar actief is.

Er zijn weer een aantal nieuwe gebouwen en activiteiten. Het meest opvallend is dat de oude keuken is afgebroken. Dit was een van de oudste gebouwen op het terrein en dat was te merken aan de scheuren in de muren. De nieuwe keuken is niet alleen veel groter, met vier kookplaatsen, maar ook veel beter schoon te houden. De vloer loopt schuin af en een goot leidt het afvalwater naar buiten.

De kok is nog altijd dezelfde: Birra. Hij werkt al vanaf het begin voor het project. We zien dat het aantal jaren dat werknemers bij ons zijn steeds verder stijgt, blijkbaar bevalt het werk ze goed. Het is fijn om bekende gezichten te zien als ik op het terrein rond loop.

Een ander nieuw gebouw bevat twee praktijk lokalen voor de middelbare school. Hier worden natuurkunde en scheikunde lessen gegeven. Het oude praktijk lokaal wordt nu gebruikt voor tekenen. Daar hingen een aantal prachtige schetsen.

Het gebouw van de kleuterschool wordt ook oud. Ik heb nog geholpen met de bouw in 1993. Het plan is om nieuwe lokalen voor de kleuterschool te bouwen naast de lagere school, samen met twee lokalen voor speciaal onderwijs (gehandicapten). Het oude gebouw wordt daarna gerenoveerd en gebruikt voor bijeenkomsten en voor de lunch.

Ook nieuw zijn de zonnepanelen. Er zijn twee systemen geïnstalleerd, een bij de gastenverblijven en een bij de leraren verblijven. De eerste werkt prima, er is nu 24 uur per dag stroom. Heel handig om de computer te gebruiken en 's avonds laat licht te hebben. Bij de leraren is het probleem dat ze te veel energie vretende apparatuur gebruiken, zoals een waterkoker. Daardoor is de stroom al snel op. Daarom wordt 's avonds nog steeds de generator gebruikt.

Verder worden langzamerhand alle metalen regentonnen vervangen door kunststof exemplaren. Die gaan veel langer mee. Ook voor de latrines zijn er nu kunststof hokjes. De kosten hiervan zijn flink omlaag gegaan, we hebben goede contacten met de leverancier. Het is nu zelfs voordeliger om een aantal kunststof regentonnen te gebruiken in plaats van een grote gemetselde. Dit wordt binnenkort bij de middelbare school gebouwd.

Kliniek

Het is er weer druk. Ik maak elke keer als ik het project bezoek dezelfde foto van een wachtkamer vol met patiënten. Toch is de drukte nu meer als in voorgaande jaren. Er is een nieuwe leidster voor de kliniek, en die doet haar werk erg goed. Het resultaat is dat het aantal behandelingen sinds vorig jaar met 50% is gestegen. Een deel daarvan is helaas veroorzaakt door de droogte vorig jaar. Ondervoeding en slecht water resulteren in meer zieken.

Het is duidelijk dat de kliniek uit haar voegen is gegroeid. Het personeel werkt ontzettend hard om alles aan te kunnen. Er is dringend meer personeel nodig. Ook de ruimtes schieten te kort. De wanden zijn maar twee meter hoog, er is geen privacy. Er zijn plannen om een kompleet nieuwe kliniek te bouwen. Het is afwachten of we genoeg geld krijgen om dit voor elkaar te krijgen.

            Waiting room in the clinic

Weer een drukke dag in de kliniek


Student

Dennis, een van de gesponsorde kinderen die ik heb opgezocht
           

Kinderen

Ik heb weer een aantal kinderen thuis opgezocht. Het is vooral te merken dat ze vorig jaar te leiden hebben gehad van de droogte. Alle gezinnen die ik bezocht hebben extra voedsel gekregen. Ook was het voor sommigen erg moeilijk om aan water te komen, omdat de rivier was drooggevallen. We hebben plannen om putten te slaan om te voorkomen dat dit weer gebeurt.

Doordat al deze gezinnen een of beide ouders missen, ontbreekt het aan middelen om het huis te onderhouden. Bij twee gezinnen hebben we al een nieuwe keuken gebouwd. Bij een zag ik dat de keuken steeds verder afbrokkelt. Dat komt doordat de muren zijn gemaakt van takken en klei. Gelukkig is er een groep leraren en leerlingen die deze gezinnen helpt. Voor zover de materialen goedkoop te krijgen zijn, voor de rest (raamkozijnen, dak) is toch sponsoring nodig.

Voor de kinderen is het ook belangrijk lekker te kunnen spelen. Bij de lagere school zijn nu twee speelplaatsen gemaakt, met wippen, schommels en zelfs een glijbaan. Ze hebben er veel plezier, er wordt veel gelachen.

Internet

De internet verbinding die ik de vorige keer had opgezet, gebruik makende van een mobiele telefoon en een speciale antenne, werkte nog steeds, min of meer. Er waren zo nu en dan problemen, afhankelijk van het weer en de apparatuur van MTN, het telecommunicatie bedrijf. Tijdens mijn bezoek werkte e-mail meestal niet. En de kosten worden berekend per Kbyte, dus is het erg duur om grotere bestanden te sturen, zoals foto's.

We hadden al eerder gepraat over het gebruik van een satelliet verbinding. Het is duur, maar heeft als voordeel dat het betrouwbaar werkt en de verbinding gaat direct naar buiten Uganda, dat vermijdt de bottleneck (Uganda heeft geen fiber verbinding met het internet). Een voorwaarde is dat stroom beschikbaar is. Nu er zonne-energie is, is dat een stuk simpeler.

Terwijl ik in Kibaale was hebben we nog een keer gekeken naar de alternatieven, en vonden een bedrijf, AFSAT, dat betaalbaar is. De prijzen zijn het afgelopen jaar flink naar beneden gegaan. Gelukkig was er ook een bezoeker die bereid was om het te sponsoren. Nu ik dit schrijf is de verbinding geïnstalleerd! Voorlopig zal het gebruikt worden door het administratieve personeel. Hopelijk kunnen we het later ook beschikbaar maken voor de leraren en de kinderen. Dit opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden.

            Children in the playground

Kinderen spelen in de nieuwe speeltuin bij de school

De toekomst

Vorig jaar was de droogte een groot probleem. Momenteel stroomt er weer wat water door de rivier, maar men vreest dat het in augustus weer droog zal vallen. Daarom is er een plan gemaakt om vijf waterputten te boren. De pomp op het project toont aan dat het systeem om ijzeroxide uit het water te filteren goed werkt. Zonder dit filter is het water vies en niet geschikt om te drinken. Ik hoop dat we dit snel voor elkaar kunnen krijgen.

Kibaale is een kleine plaats en toegang tot informatie is moeizaam. Boeken zijn lastig te krijgen en voor de meesten te duur. Ik hoop dat we internet beschikbaar kunnen maken voor leraren en studenten. Daarmee geven we ze toegang tot een enorme hoeveelheid kennis. Dit zal vooral de betere leerlingen meer kans geven zich te ontwikkelen.

Al met al ziet het er hoopvol uit. Er is nog ontzettend veel werk te doen, maar langzaam aan gaat het de goede kant uit. In ieder geval is het duidelijk dat de hulp die we hier verlenen heel hard nodig is en ook echt de kinderen helpt.

Bram Moolenaar

meer foto's       nog meer foto's op Picasa       top
Voor commentaar op de ICCF Holland paginas en voor meer informatie, neem contact op met Helena Posthumus (Helena AT iccf-holland DOT org).
Informatie over deze paginas, privacy beleid, etc.:   colofon
Deze paginas zijn beschikbaar op:   iccf-holland.org     www.iccf.nl