ICCF logo ICCF Holland - help kinderen in Uganda English
Nederlands
   

Nieuws uit Kibaale

            Index met ouder nieuws

Mei 2007

Bram Moolenaar, penningmeester van ICCF Holland, bezocht het Kibaale Children's Centre in mei 2007. Dit zijn fotos die toen gemaakt zijn.

Er zijn nog meer foto's te vinden op Picasa.

Children writing letters Kinderen schrijven een brief en maken een tekening voor hun sponsor. Rose helpt ze om er wat leuks van te maken. We proberen dit drie keer per jaar te doen.
Posters in the clinic In de wachtruimte van de kliniek hangen veel posters om de patienten duidelijk te maken wat AIDS is en hoe HIV wordt overgedragen. Helaas zijn er veel die niet kunnen lezen. Daarom wordt er door iemand van het personeel elke dag ook mondeling uitleg gegeven.
New science building Een nieuw gebouw met twee grote praktijk lokalen. Een voor scheikunde en een voor natuurkunde. De leraren hebben met elkaar het terrein tussen de gebouwen opgeknapt en bomen geplant. Over een paar jaar kunnen de leerlingen in de schaduw zitten.
Drawings in art classroom Het lokaal wat voorheen voor scheikunde werd gebruikt is nu voor tekenen en handvaardigheid. Een muur hangt vol met prachtige potlood schetsen van leerlingen.
Children in donated sweaters Eind vorig jaar hebben we de sponsors gevraagd om iets extras te geven, zodat we voor hun sponsorkind een sweater konden kopen. Dat was een groot success. Doordat veel mensen extra gaven hebben nu ook de niet gesponsrde kinderen een sweater. Kibaale ziet blauw!
Kitchen falling apart De families die we helpen zijn arm. Vaak hebben ze geen geld om het huis te onderhouden. Dit is een keuken die in de loop van de jaren steeds verder is afgebrokkeld.
New kitchen donated by sponsor Gelukkig is er zo nu en dan een vrijgevige sponsor. Zonder een extra donatie zou dit gezin in de open lucht moeten koken.
Womens group Er is een nieuwe medewerkster voor "community development". Een van de dingen waar ze aan werkt is het opzetten van vrouwengroepen. Dit gaat op een redelijk formele manier. Ze leggen geld bij elkaar of vragen een lening. Hiermee wordt iets gedaan om geld te verdienen. Een groep heeft een stuk land gehuurd en verbouwd bonen, een ander kocht stof en maakt kleding. Het blijkt heel goed te werken. Een groep staat veel sterker als de vrouwen alleen.
Silverback Gorilla Al tien jaar wilde ik de beroemde en zeldzame berg gorilla's zien. Deze keer had ik eindelijk de kans hiervoor. De silverback in de foto is Guhonda. Hij is de grootste gorilla in de omgeving, ongeveer 220 Kg. We hadden veel geluk en zagen de groep van acht gorilla's op een open veldje. Het was ontzettend leuk om de baby (ca. 1 1/2 jaar oud) te zien spelen. Het is opmerkelijk hoe deze groep van giganten ons zo dicht bij laat komen en ons bijna kompleet negeert.

bezoek verslag
top
Voor commentaar op de ICCF Holland paginas en voor meer informatie, neem contact op met Helena Posthumus (Helena AT iccf-holland DOT org).
Informatie over deze paginas, privacy beleid, etc.:   colofon
Deze paginas zijn beschikbaar op:   iccf-holland.org     www.iccf.nl