ICCF logo ICCF Holland - help kinderen in Uganda English
Nederlands
   

Nieuws uit Kibaale

            Index met ouder nieuws

Juni 2018

Bram Moolenaar, penningmeester van ICCF Holland, bezocht het Kibaale Children's Centre in juni 2018. Dit is zijn verslag.

Meer foto's zijn te vinden op Google Photos.
Een korte video van de keuken is te vinden op Youtube

 

Jongens worden mannen

Dit zien we elk jaar: Na het doen van examens in onze middelbare school in Kibaale wachten de studenten vol spanning op de uitslag. De grote vraag is: Kunnen ze naar het VWO? Als dat kan, dan is dat de grootste stap die een tiener in Kibaale kan maken. Niet alleen omdat het bepaalt voor welk beroep ze gaan leren, het betekent ook dat ze hun thuis verlaten en op een kostschool gaan, ver weg van hun vertrouwde omgeving. De meisjes gaan meestal naar het Timothy center, onze VWO school in Masaka die steeds verder groeit. Veel van onze jongens gaan naar St. Mark's College in Namagoma. Dit is een stuk verder weg, nabij Kampala. De reden dat we deze school kiezen is dat onze jongens het daar erg goed doen.

Aangezien ik veel gehoord had over deze school heb ik St. Mark's op de terugweg naar het vliegveld bezocht. En ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben. Deze school geeft les aan 2000 kinderen op alle niveaus van de middelbare school. Het is een groot complex met ruime klaslokalen, een bibliotheek, sportfaciliteiten en slaapverblijven. Ik ontmoette de decaan, die de tijd heeft genomen om me de school te laten zien en uit te leggen hoe ze te werk gaan. Ik heb ook kort de directeur gezien, hij bleek heel enthousiast en vriendelijk te zijn. Hij heeft zelf de ervaring van een moeilijke jeugd, waarbij het hem veel moeite kostte om een opleiding te kunnen volgen. Hij begrijpt de moeilijke situatie van de jongens uit Kibaale.

Ze hadden alle jongens uit Kibaale verzameld in een klaslokaal, zodat ik ze kon begroeten en met ze kon praten. Ze waren allemaal erg opgewekt. Ze vertelden me hoe zwaar het is om op St. Mark's te studeren, er is heel veel te leren in de twee jaar dat ze hier zijn. Ze stimuleren en helpen elkaar, en ze weten dat er een grote beloning is aan het einde: een kans om naar de universiteit te gaan. We weten dat dit werkt, onze studenten zijn vaak onder de besten van hun jaargang. En dat is in een school die in the top tien van middelbare scholen in Uganda zit. Ik ben heel erg blij dat we sponsors hebben die het mogelijk maken dat deze jongens op St. Mark's kunnen studeren!

 
St. Mark's College

St. Mark's gebouw met leslokalen
Kibaale boys at St. Mark's

De jongens uit Kibaale die momenteel op St. Mark's studeren

 
Kibaale bridge

De brug tussen het project en Kibaale dorp, met het pomphuis links
       

Veranderingen

Rakai district is vorig jaar in tweeën gesplitst. Het noorden, met de steden Kalisiso en Kyotera heet nu Kyotera district. Het gevolg is dat Kibaale nu de grootste plaats is in Rakai district! Rakai dorp, het bestuurlijke centrum, is een stuk kleiner. Het lijkt er op dat de splitsing geen gevolgen heeft op het dagelijkse leven en we hebben dezelfde contacten bij de lokale overheid.

De watervoorziening in Kibaale is altijd slecht geweest. Er is een bron met een pomp bij de rotonde, maar die is kapot en het lijkt er niet op dat iemand de moeite neemt om hem te repareren. De meeste mensen halen hun water uit de rivier, daar is meer als voldoende water, maar het is niet drinkbaar. Het moet gekookt worden, maar niet iedereen kan zich dat veroorloven. Een klein wit gebouw is verschenen bij de brug, met een hoog hek eromheen. Er is me verteld dat er een pomp in komt die water zal pompen naar een waterzuiveringsinstallatie. We zullen zien hoe zich dat ontwikkeld. Als het werkt dan is het de grootste stap vooruit sinds de aansluiting op het elektriciteitsnet. En een gigantische verbetering voor de volksgezondheid.

Elektriciteit

Bij mijn laatste bezoek in 2016 had Kibaale een aansluiting op het elektriciteitsnet, maar het project nog niet. De kliniek is nu aangesloten, aan het einde van een lange 230 volt leiding. Dat helpt om de hele dag patiënten te behandelen en testen te kunnen doen in het laboratorium (behalve als er een storing is). Deze aansluiting is veel te zwak om het hele project van stroom te voorzien.

Gelukkig is er nu een transformator geïnstalleerd en aangesloten op het elektriciteitsnet. Het enige ontbrekende stuk is de draad naar het generator gebouw. Er is me verteld dat dit alleen afhangt van een formaliteit, de elektrische installatie moet gekeurd worden. We hopen dat dit binnen enkele weken gebeurd.

Eenmaal aangesloten zal het de stroomkosten flink verlagen. En dan is er ook 24 uur stroom. Een generator kost nogal veel geld, daarom gaat de generator alleen aan tijdens werkuren en een paar uur als het donker is. Het zonne-energiesysteem is vorig jaar kapot gegaan en het is erg duur om te repareren. Bij mijn volgende bezoek verwacht ik dat de worstjes in de vriezer niet ontdooien op zondag, wat deze keer wel gebeurde.

        Transformator

De transformator is aangesloten op het elektriciteitsnet

Classroom in Kibaale

De kern van het project: kinderen in school
       

Duurzame groei

Toen de chauffeur mij ophaalde op het vliegveld and richting Kampala reed ging hij per ongeluk de nieuwe tolweg op. Die is nog niet officieel open, dus we moesten terug. Maar de weg is grotendeels klaar en vormt een snelle verbinding tussen Entebbe en Kampala, aansluitend op de rondweg. Het bestaan van een vier sporen snelweg met tolhuisjes geeft aan hoe de economie van Uganda is gegroeid. Deze keer zijn we nog over de langzame weg gegaan en het drukke verkeer ondergaan. Bij mijn volgende bezoek verwacht ik van de nieuwe weg te kunnen profiteren, hij wordt naar verwachting in november geopend.

Het project in Kibaale heeft nu bijna duizend scholieren. Het is ongelofelijk hoe de constante groei over de jaren ervoor heeft gezorgd dat zo veel kinderen een glansrijke toekomst tegemoet gaan!

 
Bram Moolenaar
 
Meer foto's zijn te vinden op Google Photos.
Een korte video van de keuken is te vinden op Youtube

top

Voor commentaar op de ICCF Holland paginas en voor meer informatie, neem contact op met Helena Posthumus (Helena AT iccf-holland DOT org).
Informatie over deze paginas, privacy beleid, etc.:   colofon
Deze paginas zijn beschikbaar op:   iccf-holland.org     www.iccf.nl