ICCF logo ICCF Holland - help kinderen in Uganda English
Nederlands
   

Nieuws uit Kibaale

            Index met ouder nieuws

November 2012

Bram Moolenaar, penningmeester van ICCF Holland, bezocht het Kibaale Children's Centre in november 2012. Dit is zijn verslag.

Klik op de foto's hieronder om een grotere versie te zien. Veel meer foto's zijn te vinden op Google+.
Er is ook een print versie van het verslag

 

Stroom in Kibaale

Er zijn veel beloftes gedaan om Kibaale op het stroom net aan te sluiten. Vooral rond verkiezingstijd. Er is nu eindelijk een werkploeg aan de slag om palen te plaatsen en draden te verbinden. Dit werk wordt met de hand gedaan, ik zag meer dan een dozijn mannen een lange paal overeind duwen en trekken. Maar er is nog geen transformator en iemand merkte op dat bij een moeras de kabels ontbreken. We zullen zien wanneer het echt werkt. Als er stroom is dan zal de sfeer in Kibaale drastisch veranderen. Helder licht in plaats van olielampjes. Luide muziek en TV geluiden overal. De goede kant is dat een timmer werkplaats elektrisch gereedschap kan gebruiken, de mais molen zal draaien en het mogelijk zal zijn om te lassen. Ik verwacht dat de bedrijven flink zullen groeien. We zien al een voorbeeld in onze timmer klas, ze gebruiken daar nu elektrisch gereedschap. Zie de foto met de Vim boormachine :-).

Voor het project zou er een eigen transformator komen, maar nu gaan de draden alleen naar de kliniek. Blijkbaar was er onvoldoende budget. De betrouwbaarheid van het stroom net is toch slecht, dus de generator en zonne energie blijven bestaan. De bedrading tussen de gebouwen moet vervangen worden, het wordt oud en een mindere kwaliteit is twintig jaar terug gebruikt om geld te sparen. Onderhoud is noodzakelijk om het project draaiende te houden.

        Vim power drill

Met stroom kan een timmerman professioneel werken (zeker als het Vim is!)

Flower

Groen en bloemen trekken vogels aan
       

Vogels en bloemen

Toen ik voor het eerst op het project kwam was het leeg vlak land. Door de jaren zijn er veel bomen en struiken geplant. Elke keer als er een gebouw werd neergezet werd ook de omgeving aangepakt. Vooral rond de kliniek en de middelbare school. Het ziet er daardoor niet alleen groen en vriendelijk uit, het trekt ook diverse vogels aan. Ik heb zwaluwen, wevers en reigers gezien, en zelfs een Ibis. En verschillende andere vogels waar ik de naam niet van weet.

Internet

Communicatie met Kibaale is altijd lastig geweest. In de eerste jaren konden we alleen brieven en fax gebruiken. Toen kwam er internet naar Masaka, en moest de staf een uur reizen om naar een internet café te gaan. We hebben satelliet internet gebruikt, maar dat werd te duur. Telecom bedrijven introduceerden een paar jaar terug mobiel internet, maar in Kibaale was het signaal van slechte kwaliteit. Vorig jaar heeft Airtel een booster toren opgezet met een goed signaal, eindelijk werkt het!

Het is een beetje langzaam, maar goed genoeg om email uit te wisselen en iets op te zoeken op het Internet. Met een beetje geluk kan ik naar het sponsor kantoor een vraag sturen en dezelfde dag antwoord krijgen. Wanneer de Airtel toren niet werkt, wat soms gebeurt, kunnen we nog MTN gebruiken. Maar daarvan is het signaal erg zwak. Ik heb diverse antennes meegenomen om uit te proberen. Een ervan bleek redelijk te werken, dus we kunnen MTN als reserve gebruiken. De volgende stap is om een draadloos netwerk aan te leggen, zodat meerdere mensen een abonnement kunnen delen.

        Secondary students

Middelbare school studenten studeren buiten onder een boom

The P3 class

Derde klas in the lagere school
       

Business as usual

Het project draait nu grotendeels zonder problemen. Het is heel goed te zien dat er elke dag honderden kinderen en families geholpen worden. Natuurlijk zijn er individuele successen en teleurstellingen.

Een meisje is na het voltooien van de catering opleiding bij een hotel in Kyotera gaan werken. Na een jaar had ze genoeg geld opgespaard om een vervolg opleiding te doen. Dat is wat we graag zien: Na onze initiële hulp zijn de kinderen in staat om op eigen benen te staan.

Het gaat niet altijd zo goed, er vallen ook kinderen af. Elk kind is verschillend en we hebben er veel uit probleem gezinnen. Dat heeft ook gevolg voor de kinderen. Er wordt veel energie gestoken in het adviseren en begeleiden. Een jongen had zich misdragen en was voor een jaar in de wacht gezet, hij moest gedurende die tijd speciale sessies volgen. Nu is hij in het tweede jaar van de vervolgopleiding en is hij gemotiveerd en maakt goede vooruitgang.

Timothy center

Kibaale is onze grootse plaats, er gaan hier 831 kinderen naar lagere school, middelbare school en de vakopleiding. Vervolg opleidingen zijn in diverse andere scholen, vaak in de stad. We misten nog een goede "A-levels" school, daarom is er vorig jaar een opgericht in Masaka. Alleen voor meisjes op dit moment. De eerste groep is aan hun examen begonnen terwijl ik er was. De Timothy center is meer dan een school, het is opgezet als divers training centrum. Er worden ook leraren getraind. Het is gebouwd naast een moeras, daardoor heeft het een prachtig uitzicht. We overwegen om een aantal huizen te verhuren. De meeste Canadese vrijwilligers wonen nu hier, Kibaale staat onder leiding van Ugandezen.
        Timothy center

Het Timothy center in Masaka

Plannen voor de toekomst

We hebben meer keuzemogelijkheden nodig voor de beroeps opleidingen. We hebben soms kinderen moeten laten vallen omdat we geen passende opleiding kunnen vinden. Ik heb voorgesteld om een agrarische school op te zetten. Mogelijk gecombineerd met een onderzoekscentrum. Als we de oogst kunnen verbeteren en de gewassen minder gevoelig kunnen maken voor ziektes zou dat enorm helpen. We weten dat veel van de kinderen uiteindelijk agrariër worden, we kunnen er maar beter voor zorgen dat ze daar goed voor opgeleid zijn. Het onderzoekscentrum kan helpen om betere teelt methoden te vinden. Ik was bijvoorbeeld op bezoek bij een gezin waar er een ziekte in de Matoke zit waardoor die geen vruchten produceert. Als we een Matoke variant kunnen vinden die resistent is tegen de ziekte kunnen we hun leven compleet veranderen. Als je iemand weet die ons zou kunnen helpen om dit op te zetten, laat het ons weten!

Bram Moolenaar

veel meer foto's op Google+.       top
Voor commentaar op de ICCF Holland paginas en voor meer informatie, neem contact op met Helena Posthumus (Helena AT iccf-holland DOT org).
Informatie over deze paginas, privacy beleid, etc.:   colofon
Deze paginas zijn beschikbaar op:   iccf-holland.org     www.iccf.nl